top of page

PROF. DR. BURHAN MAYİR 

0 537 357 34 64

scarless sleeve İzsiz tüp mide mide balonu gastric by pass obezite mide küçültme

KRONİK YARA TEDAVİSİ

Kronik yara, uzun süredir devam eden, geç iyileşme eğiliminde olan iyileşmeyen yaralardır. Genellikle diyabetik yara (şeker yarası – şeker hastalarında görülen yara), basınç ülseri (dekübit ülseri, bası yarası, yatak yarası), toplardamar ülseri (venöz ülser) şeklinde ortaya çıkar. Bazen ameliyat sonrası enfeksiyon ya da iyileşme problemleri durumunda, travma, kaza sonrası geniş deri yaralanmalarının olduğu durumlarda da kronik yaralar ortaya çıkabilmektedir.

Kronik yara tedavisi uzun süren bir süreçtir. Tedavi, yaranın sebebine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Tedavinin genel prensipleri, yara yerindeki ölü dokuları temizlemek, enfeksiyonu tedavi etmek ve önlemek, yara yerinde yeterli kan akımı sağlamak, düzenli pansumanlarla yaranın iyileşmesini sağlamaktır. Eğer hastada diabet hastalığı varsa, bunun da tedavi edilmesi şarttır.

Ölü dokuları temizleme (yara debridmanı), dikkatli bir şekilde yapılmalı, yara kenarlarında hiç ölü doku bırakılmamalıdır. Sağlam, kanlanması iyi dokular ortaya çıkana kadar radikal bir şekilde debridmana devam edilmelidir. Bunun için diyabetik hastalarda bazen yara dahilindeki kemik yapılarını da çıkarmak gerekebilir. Geniş yaralarda bu işlem için lokal veya genel anestezi gerekebilir.

Düzenli pansumanlarla yaranın sık sık gözlenmesi ve gerekli durumlarda tekrarlayan yara debridmanları yapılması gereklidir. Bazı durumlarda hastalarda hiperbarik oksijen tedavisi, negatif basınçlı yara tedavisi (vakum tedavisi, VAC tedavisi) gibi ek işlemler ile yara iyileşmesinin hızlandırılması sağlanabilir.

©2019, Bu site Burhan Mayir tarafından kurulmuştur

bottom of page
Burhan Mayir - DoktorTakvimi.com